• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Kada se javljaju prvi simptomi trudnoce?

+1 glas
Pored toga kada se javljaju prvi simptomi trudnoce interesuje me i koji su, kao i na koji nacin mogu da utvrdim koliko sam trudna?
pitano 6 godina pre od anonimno

1 odgovor

+1 glas
Ne postoji tacan i ujednacen trenutak kada se javljaju prvi simptomi trudnoce kod svih trudnica- cak nasuprot, ovo je skroz individulno.

Kod pojedinih trudnica osim izostanka mesecnog krvarenja nema drugih indikacija. Zato ako posumnjate da ste trudne kupite test pa ga uradite dva put (naravno ne morate ga raditi drugi put ako prvi pokaze da ste trudni) u razmaku od nekoliko dana. I naravno posetite svog ginekologa.

Sto se tice simptoma trudnoce, najverovatnije necete primetiti nista do izostanka krvarenja, ali ako ne prokrvarite nakon 10 dana od kada ste trebale i imate neke od sledecih simptoma onda ste najverovatnije u drugom stanju:

1. Meke, otecene grudi – Jedan od prvih znakova trudnoće su osetljive grudi. To je posledica povećane kolicine hormona i obicno traje samo tokom prva tri meseca trudnoce.

2. Iscrpljenost – Nije utvrdjeno zasto se zene u prvim mesecima trudnoće osecaju toliko umorno, ali je vrlo moguce da je i to zbog naglog povecanja nivoa progesterona koji dovodi do stalnog osecaja pospanosti. Ovo najcesce traje prva 3-4 meseca, nakon kojih postajete energicniji, ali se osecaj umora ponovo vraca u poslednjim mesecima trudnoce zbog povecane kilaze.

3. Vaginalno krvarenje – Kod nekih zena se javlja slabo vaginalno krvarenje oko 11-12 dana nakon zaceca.  Krvarenje je jako slabo (u vidu crvenih tacaka ili braonkasto-crvenih mrlja) i traje samo dan ili dva. Ako je ovo krvarenje praceno bolom, obratite se lekaru jer to moze biti znak vanmatericna trudnoce.

4.  Mucnina i povracanje – Kod vecine zena, jutarnja mucnina se javlja tek nakon mesec dana od zaceca (retke su srecnice kod kojih se nikad i ne javi). Ali kod nekih se javi ranije i ne samo ujutru, vec u bilo koje doba. Mucnina i povracanje obicno prestanu pocetkom cetvrtog meseca, ili najkasnije do kraja petog meseca.

5.  Povecana osetljivost na mirise -  Niko ne moze da tvrdi zasigurno, ali ovo moze biti propratni efekat pojacanog lucenja hormona estrogena. Nije neuobicajeno da vam odredjena hrana koju ste do skoro voleli odjednom postane potpuno odbojna.

6. Nadimanje abdomena – Hormonalne promene u pocetku trudnoce mogu da izazovu osecaj nadutosti, nalik onom koji se javlja kod zena pre pocetka ciklusa.

7.  Ucestala potreba za mokrenjem – Ovaj simptom se javlja najranije u sestoj nedelji trudnoce i kasnije se nastavlja ili cak pogorsava jer dete postaje vece pa samim tim vrsi veci pritisak na vasu besiku.

8. Kasnjenje menstrualnog ciklusa – Ako vam je ciklus prilicno redovan, kada se desi da zakasni, verovatno cete odmah kupiti test za utvrdjivanje trudnoce i pre nego sto primetite neki od gore pomenutih simptoma. Ali, ako vam je ciklus neredovan, mucnina, otecene grudi i cesce posete toaletu ce pre ukazati na to da ste trudni nego kasnjenje ili preskakanje krvarenja.

9. Temperatura tela je konstantno visoka – Ako ste merili telesnu temperaturu i ako ste primetili da je tokom 18 dana merenja povisena, verovatno ste ostali u drugom stanju.

10.  DOKAZ: Pozitivan test za utvrdjivanje trudnoce – Mnogi testovi za utvrdjivanje trudnoce ne mogu uvek da otkriju da li ste trudni ili ne dok ne prodje bar nedelju dana od propustenog ciklusa. Ako resite da uradite test pre toga, i on bude negativan, najbolje je ponoviti ga nakon nekoliko dana.

Sto se tice utvrdjivanja vremena kad dte zatrudneli ili koliko ste u drugom stanju postoje dva nacina.
Prvi- pokusajte da se setite kada ste imali rizican odnos
Drugi- i jedini koji ce vam zaista dati odgovore na sva vasa pitanja i nedoumice je poseta ginekologu.
odgovoreno 6 godina pre od Petra (1,990 poena)

Slična pitanja