• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


zasto su mi napete i bolne bradavice i crvene pred menstruaciju

0 glasova
pitano 5 godina pre od anonimno

2 odgovora

0 glasova
Поремећаји менструације

Нередовне менструације: Након прве менструације могуће је да наредних пар менструација буде нередовно све док се хормонални систем потпуно не развије. Поремећај нивоа хормона пред менопаузу такође доводи до нередовних циклуса. Емоције у великој мери могу да утичу на на хормоне који регулишу овај циклус тако да стрес може да изазове поремећај менструације. Сматра се да не постоји апсолутно редован менструални циклус (осим код жена које узимају контрацептивне пилуле).
Изостанак менструације (аменореја): Потпуни изостанак менструације је врло редак и може имати различите узроке. Понекад химен потпуно затвара вагину и спречава изливање менструалне крви због чега долази до болова и отока. У другим случајевима изостанак је у вези са неправилним развојем материце. Изостанак такође могу да изазову: стрес, нагли губитак телесне тежине, дуготрајна обољења, цисте. Менопауза је такође разлог изостанка менструације.
Обилне менструације (менорагије):Менструација која траје дуже од 8 дана и доводи до обилног крварења светло црвене боје са угрушцима сматра се поремећеном. Обично су узрок томе фибриоми-тумори материце који имају влакнасту грађу. Инфекције материце и јајовода, као и употреба интраутералних контрацептивних средстава такође могу бити узрок менорагије.
Крварења између менструација (метрорагија): Може се јављати у различитим облицима од такчастих до обилних крварења. Узрок овоме могу бити интраутерална контрацептивна средства, пилуле за контрацепцију, тумори грлића и материце.
Болне менструације (дисменореја): Оне су много чешће код жена које нису рађале. Болови се обично јављају непосредно пре или на самом почетку менструације и трају један до два дана када је крварење најобилније. Ако дисменореја није последица неког обољења, онда је она изазвана прекомерном производњом простагландина. То је примарна дисменореја. Секундарна дисменореја започиње два или више дана пре добијања менструације, погоршава се током менструације и траје дуже од примарне. Узрок овом обољењу може да буде инфекција органа мале карлице или неко друго обољење па је најбоље обратити се лекару.
ПМС (предменструални синдром): представља цикличну појаву различитих врста тегоба које се обично код жена јављају 5-10 дана пред добијање менструације. Симптоми су врло различити као и њихова учесталост. Најчешћи симптоми су: нервоза, раздражљивост, појачана психичка осетљивост, плачљивост, сталан осећај глади, надувеност, надувеност груди, појачана жеља за слаткишима. Уз њих се често јављају: акне, главобоља, грлобоља, мучнина, трапавост, осип, болови у крстима... Они нестају првог дана менструалног крварења. Не постоји конкретан лек за ПМС јер код сваке жене су проблеми индивидуални, али је утврђено да код жена које су посебно осетљиве и имају изражен ПМС помаже начин исхране. У периоду ПМС требало би избегавати кафу и све друге производе који садрже кофеин, сувише слану храну јер задржава воду у организму и појачава осећај надутости, алкохол и хладне напитке, а уносити што више воћа и поврћа и што је могуће лакшу храну.
odgovoreno 5 godina pre od Stanoje Simic (7,820 poena)
0 glasova
To je skroz normalno kod zena kada trebaju da dobiju...
odgovoreno 5 godina pre od Sara (3,790 poena)

Slična pitanja

0 glasova
1 odgovor
pitano 5 godina pre od anonimno
0 glasova
0 odgovora
0 glasova
1 odgovor