• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Kako napisati esej?

+1 glas
Kako napisati esej za koji zelim da bude dobar, da bude kvalitetan, da prati pravila pisanja eseja? Koja su pravila pisanja eseja?
pitano 6 godina pre od anonimno

1 odgovor

0 glasova
1. Uopstena zapazanja o temi nisu dovoljna da bi se napisao dobar esej. Esej se zasniva na argumentu (argumentima) i daje odgovor na postavljeno pitanje ili pitanja (vidi tacku 2.). Kada razmisljate kako napisati esej trebalo bi da se vodite mislju da esej treba da dokaze nesto- jednu tezu ili vise usko povezanih, na osnovu ponudjenih dokaza i vaseg rezonovanja. Posebno treba naglasiti sve primere i citate iz izvora koje koristite za pisanje eseja. Skupljanje ovakvih dokaza obicno podrazumeva iscitavanje izvora vise puta.

2. Kada, kao sto je to obicno slucaj, zadata tema ne pruza jasne, vec gotove teze, vas prvi napor treba da bude da formulisete tacno pitanje(a) na koje ce te odgovarati u eseju. Sledece je gradjenje misljenja na osnovu istrazivanja izvora i pisanja privremenih teza. Nemojte se previse vezivati za ove pocetne, privremene teze, one treba samo da budu odskocna daska za pisanje. Preispitujte ih i pokusajte da nadjete sve moguce protiv teze, kao i vase potencijalne odgovore na njh.

3. Zbog cega je vazno imati privremene, pocetne teze?
Postoji mnogo nacina kako argument moze biti dobro predstavljen, ali u esejskoj formi, od uvoda do zakljucka, vas argument treba da bude predstavljen organizovano, jasno i ubedljivo. Morate priznati da redosled gradjenja misljenja nije organizovan, jasan i ubedljiv.

4.Uspesnih metoda pisanja eseja ima vise, ali svi se sastoje od:

 -zapocnite pisanje eseja cak i pre nego sto mislite da ste spremni, dok jos uvek samo razmisljate o tome kako ce te ga napisati nemojte se oslanjati samo na svoje pamcenje, moze vam se desiti da neke sjajne ideje prosto zaboravite. Zapisujte sve zanimljivo sto pronadjete u literaturi, kao i sopstvena razmisljanja, to ce vam pomoci ne samo da sve o temi imate na jednom mestu vec i u razmisljanju o istoj

 -nemojte odmah pokusavati da napisete esej od pocetka do kraja, vec pisite ono sto vam se cini interesentno i o cemu gradite svoje misljenje, cak i ako ne znate kako ce se sve to uklopiti na kraju

 -i pored slobode u pisanju na pocetku, nemojte se izgubiti, uvek imajte na pameti temu na koju treba da odgovorite i usmerite vasa razmisljanja prema otkrivanju iste

 -umesto da pisete jedan rad i posle ispravljate recenicu po recenicu, pokusajte da rad pisete iz nekoliko celina. Nemojte se plasiti brisanja jedne kompletne celine, kao i dodavanje takve tokom procesa pisanja. Dajte sebi vremena da porazmislite o celinama kada ih napisete, makar vam trebalo nekoliko dana bez konkretnog menjanja eseja.

 -na kraju kad imate prilicno potpune i dobro organizovane nacrte teza, proverite svoje recenice. Njihov sadrzaj, kao i njihov sled treba da budu jasni citaocu- da on moze bez problema da prati vas tok misli. Druga dva vazna aspekta u reviziji recenica su:
 a) tacnost i sposobnost reci koje ste koristili
 b) ekonomicnost -sazeto, ali jasno izneta misljenja.

Sada ste spremni da sastavite konacnu verziju vaseg eseja.
odgovoreno 6 godina pre od S. (9,060 poena)
izmenjeno pre 6 godina od S.
Odlican odgovor na pitanje kako napisati esej!

Slična pitanja

0 glasova
1 odgovor
pitano 6 godina pre od anonimno
+4 glasova
0 odgovora
pitano 3 godina pre od žaki (160 poena)
0 glasova
0 odgovora
pitano 2 godina pre od Boban Radulovic (220 poena)