• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Kako okreciti?

0 glasova
Kako okreciti stan, dnevnu sobu, deciju sobu i spavacu sobu? Kako okreciti i sa kojim bojama? Imam dilemu kako okreciti - pomagajte?
pitano 6 godina pre od anonimno

1 odgovor

0 glasova
Kako ce te okreciti prostor u kome boravite zavisi prvenstveno od vasih zelja, ali dobro je procitati neke opste savete o tome kako okreciti:

1. Prvo o cemu treba voditi racuna je velicina prostorija koje se krece. Pravilo je vrlo jednostavno- mali prostor ne trpi tamne boje, dok kod velikog taj problem ne postoji. Sve male prostorije u stanu treba okreciti u svetle tonove, jer oni vizuelno povecavaju prostor. Plafon definitivno nije povrsina koju bilo gde treba okreciti tamnom bojom iz razloga sto svetle boje bolje reflektuju svetlo, a osvetljenje se obicno nalazi bas na plafonu.
Tamne boje mogu da daju posebnu draz prostoru, ali cak i u velikim stanovima, kucima nemojte male prostrorije kreciti u tamno.

2. Drugo sta treba uzeti u obzir je za sta je prostorija namenjena. Boje imaju veliki uticaj na raspolozenje coveka tako da u spavacoj sobi nikako nemojte stavljati jarke boje koje pokrecu vec one koje umiruju. Plava je jedna od boja koje umiruju. Ali ako vam je spavaca soba istovremeno i radna soba (sto je veoma cest slucaj kod nas posebno kod dece) izbegavajte plavo, zeleno ce biti mnogo primerenije.
Belo je uvek dobar izbor jer se uklapa uz sve, ali pazite da ne preterate da vam prostor ne bi izgledao sterilno. Za kuhinju se preporucuju svetlo zuta ili bela bas zbog osecaja cistoce prostora koji pruzaju.
Dnevnu sobu, koju mozemo nazvati i sobom za druzenje i same porodice kao i gostiju kad dodju, treba okreciti u boju koja ne izaziva nervozu sa jedne strane, a sa druge ne uspavljuje one koje borave u njoj. Takva boja je narandzasta. Naravno, nije preporucljivo okreciti u jarko, jarko narandzastu.
Za deciju sobu koristite iskljucivo nezne nijanse za osnovu, a onda detaljima ozivite sobu.

3. Trece sto se ne sme izostaviti iz vida pri razmisljanju kako okreciti je da se boja(e) prostorije moraju slagati sa namestajem. Ako zelite nesto da istaknete kontrast je najbolji nacin za to. I ne zaboravite detalje, oni su ponekad bitniji od krupnih stvari, jer oni u stvari daju lice i dusu prostoru. Ovde se misli i na detalje sto se tice pitanja kako okreciti. Ne mora vam svaka soba biti okrecena u jednu boju, cak ne mora ni ceo zid biti u jednoj boji, ali za to se konsultujte sa profesionalcem ili barem nekim ko ima smisla za to iz vase okoline.
odgovoreno 6 godina pre od Petra (1,990 poena)
Prvi put krechim. Recite mi kako.

Slična pitanja