• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Hemoroidi lecenje

0 glasova
Hemoroidi lecenje
Nisam sigurna, ali mislim da sam dobila hemoroide. Da li bi neko mogao da mi kaze nesto vise o hemoroidima i tome kako se hemoroidi lece? Znam da treba da idem kod doktora, ali nisam sigurna da li su u pitanju hemoroidi ili sam se istripovala.
pitano 5 godina pre od anonimno

2 odgovora

0 glasova
Hemoroidi (suljevi) predstavljaju prosirenja vena u predelu cmara i oni predstavljaju bolest vena analnog pleksusa (cmarnog spleta).

Medju ciniocima koji doprinose stvaranju hemoroida na prvom mestu treba spomenuti promenu u samim zidovima vena (zbog prethodnih upala vena) ili urodjenu slabost vena. Hemoroidi stoga imaju nasledni karakter, a cesto se javljaju uz druge bolesti vena. Postoje okolnosti koje doprinose nastanku ove bolesti: hronicna opstipacija (zatvor), sedeci nacin zivota, preterivanje u jelu i alkoholu, previse zacinjena (ljuta) hrana, ponavljane trudnoce, sportovi koji traumatizuju analnu regiju (biciklizam, motociklicizam, jahanje).

Sa klinickog aspekta razlikuju se spoljni i unutrasnji hemoroidi. Spoljni hemoroidi se razvijaju na nivou hemoroidalnih vena smestenih ispod analnog sfinkternog misica koji omogucava zatvaranje cmara i oni su lako vidljivi. Unutrasnji hemoroidi nastaju iz prosirenja vena smestenih iznad analnog sfinktera, oni se ne mogu videti, obzirom da su iznad sfinktera. I jedan i drugi tip hemoroida izgledaju poput mekih cvorica plavkaste boje, koji se prazne prilikom pritiskanja prstima. U najvecem broju klinicki obradjenih slucajeva spoljasnji i unutrasnji hemoroidi postoje istovremeno. Ukoliko nisu prisutni istovremeno, cesci su unutrasnji hemoroidi koji zbog kontinuiranog prolaska stolice, imaju sklonost izduzavanju nanize, sve do izlaska kroz sfinkter.

Simptomi

U najvecem broju slucajeva hemoroidi izazivaju neugodan osecaj tezine i pecenja u predelu cmara, dok u drugim slucajevima postoji vrlo izrazen svrab u tom predelu. Postoje slucajevi u kojima osoba zapaza da stolica izgleda kao da je premazana crvenom bojom, sto oznacava da je prolazak stolice ili zbog mehanickog ili zbog kvaseceg delovanja koje izaziva, uzrokovao prskanje pokojeg hemoroidalnog cvorica i krvavljenje hemoroida.

Lecenje hemoroida

Preporucuje se zdrava ishrana koja ce omoguciti redovno praznjenje creva kako bi se izbegao zastoj stolice. Potrebno je ograniciti unos alkohola, kafe i jako zacinjenih jela i izbegavati predugo sedenje. Ukoliko dodje do zatvora, praznjenje se moze olaksati uzimanjem blagih, biljnih sredstava za ciscenje.
Veoma je vazno odrzavati redovnu higijenu analnog podrucja koriscenjem mlake vode i sapuna nakon svake stolice. Kod upaljenih hemoroida mogu pomoci masti i supozitorije koji se mogu uzeti u apoteci bez recepta.

Hirurski tretman:
Kada uprkos medimkamenoj terapiji i pravilnim higijenskim merama dolazi do daljih pogorsanja i komplikacija, potrebno je pribeci hirurskom lecenju.

Kriohirurgija:
Hemoroidi se odstranjuju smrzavanjem pomocu rashladnog instrumenta gde se oni prvo nadimaju i zacrvene, a zatim oko sestog dana, pocrne, da bi se oko cetrnaestog dana odvojili. Iako pacijenti cesto traze ovaj tip intervencije jer je bezbolan i ne zahteva ostanak u bolnici, njega je moguce primeniti samo kod odredjenih tipova hemoroida – ne prevelikih, neupaljenih i dobro vidljivih. Posle ove intervencije cesta je pojava brojnih retkih stolica koje mogu trajati cak i nekoliko dana.

Hemoroidektomija:
Ako medikamentno lecenje nije dalo povoljne rezultate, a smetnje (bolovi, pecenje, gubici krvi) su posebno intenzivne i tesko podnosljive, pribegava se tradicionalnom hirurskom zahvatu odstranjenja hemoroida. Postoperativni tok je uopsteno vrlo bolan i neugodan, zahteva bolnicki smestaj i ostanak u bolnici nekoliko dana , ali je ovaj tip intervencije delotvoran u gotovo svim slucajevima.
odgovoreno 5 godina pre od anonimno
0 glasova
Hemoroidi su jako neprijatna bolest od koje boluje preko 50% populacije iznad 30 goidna.
Dosta informacija o ovoj bolesti kao i nacinima njenog lecenja možete pročitati ovde: <a href="http://www.operacijahemoroida.com/srpski/operacija-hemoroida" target="_blank">operacija hemoroida</a>
odgovoreno 4 godina pre od Distorzija Misli (140 poena)

Slična pitanja

0 glasova
1 odgovor
0 glasova
1 odgovor
pitano 5 godina pre od anonimno
0 glasova
0 odgovora
pitano 5 godina pre od anonimno