• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Slaganje boja - kako okreciti stan

0 glasova
Slaganje boja
Koje boje se najbolje slazu? Da li postoji neko pravilo pri slaganju boja?
Da li je najbolje stan okreciti u jednu boju ili je bolje kombinovati vise boja?
pitano 5 godina pre od anonimno
izmenjeno pre 5 godina od anonimno

2 odgovora

+1 glas
U svakom prostoru opsti utisak i atmosferu stvaraju boje, nacin na koji su kombinovane i uskladjene medjusobno, kao i sa namestajem i dekoracijom u prostoru.
Upotrebom pravih boja pri krecenju stana mozete istaci vrline i vesto prikriti mane, vizualno povecati ili smanjiti prostor, podici ili spustiti plafone.

Kako izabrati boje za zivotni prostor (ili neki drugi)?

Boje koje cine dugin spektar dele se na tople i hladne. Tople su: crvena, narandzasta i zuta, a hladne: zelena, plava i ljubicasta. Svaka od njih moze da varira ka toplijoj i hladnijoj zavisno od komponente koja u njoj dominira. Osim osnovnih tu su i: crna, bela, siva, braon, bez, roze, oker, srebrna, zlatna...

Ponesto o svakoj boji:

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snazne emocije i pobudjuje na aktivnost. Koristi se kao podsticaj radnoj energiji, ali i budjenju emocija. Odlicno se slaze sa vecinom boja, ali obicno caruje u vidu detalja u belo-crnim i sivim prostorima.

Narandzasta boja je jedna od najtoplijih boja, puna zivota i optimizma. Naucnici tvrde da podstice brzi protok kiseonika u mozgu te je psiholozi preporucuju za radne prostore i decije sobe. Kazu da stimulise intelektualni razvoj i formiranje stabilne licnosti.

Zuta boja je najtoplija i simbolizuje svetlo. Snazno je ekstrovertna, optimisticna i dinamicna. Preporucuje se za male prostorije i sobe za mlade. Ublazava se belom, a izbegavaju se zeleni karakteri i jake zuto-narandzaste kombinacije.

Zelena boja se retko koristi u svom osnovnom tonu kao boja koja dominira enterijerom. Danas se zelenom boje prijemne prostorije, mladalacke kuhinje i radne prostorije. Insistira se na ekoloskoj vezi stana i okruzenja, cime zelena i banalno simbolizuje tu vezu. Kao detalj uz harmonicno ujednaceni enterijer i namestaj, zelena se srece u „kivi“ varijanti.

Plava boja cini vecinu naseg okruzenja. Plava je boja neba i mora, a u enterijerima je prijatna kada valerski podseca na boje iz prirode. Simbolizuje mir, hladnocu, zatvorenost u sebe, sklonost ka sanjarenju. U engleskom jeziku reč (blue) koristi se i za plavu boju i za „tugu“.

Ljubicasta boja je nastala mesanjem plave i crvene i u svom karakteru sadrzi njihove najlosije osobine. Srece se u mnogo varijanti, i po pravilu je hladna i monotona. Treba je izbegavati kao dominantnu boju u dnevnim sobama i trpezarijama. Prikladna je za prostore sa malo svetla jer bez obzira na velicinu prozora, daje karakter zamracenosti. Ako bas volite ovu boju, koristite je u detaljima.

Crna boja je odsustvo boja. Veoma se primenjuje u enterijerima. Kada dominira, to su po pravilu hladni prostori, no u slucaju kombinovanja (sto je mnogo cesci slucaj), odlican je komplement bilo kojoj boji. Slaganjem crne sa bilo kojom drugom bojom prosto ne mozete da pogresite. Efektna je posebno u kupatilima i kuhinjama, ili kao dominantna boja u razlicitim dezenima (tapete, mebl stofovi, tepisi...). Nepogresiva je kao boja sedecih mebliranih ili koznih garnitura, ali i za detalje – abazuri, vaze, skulpture, ramovi ogledala i slika.

Bela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. U praksi, vise podseca na odsustvo svih boja. Veoma se koristi u savremenim enterijerima svih stilova. Ostavlja utisak naucne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nad estetikom. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment, varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive, ambijent je ledeno hladan. Sa oker ili narandzastom notom, prostor dobija na toplini i zivosti. Bela je, poput crne, savrsena za sve kombinacije i slaganje sa drugim bojama.

Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bele. Odlicno se kombinuje sa akcentima svih duginih boja.

Braon boja simbolizuje zemlju, snagu, ali i neznost jeseni. Tako je treba i primenjivati.

Oker boja je tradicionalno najkoriscenija boja u krecenju prostora za koju se kaze „ziher boja”. Zaboravite „kajsija” varijante, birajte boje i tonove peska.

Srebrna, zlatna, bakarna, kao detalji u stanu su dobre, ali kao osnovne boje koriste se u klubovima, restoranima, izlozbenim prostorima.

Slaganje boja:

Boje se kombinuju po principu sklada – slicne, analogne boje (zeleno-plava, zelena i zeleno-zuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje, inace, teoreticari boja kazu da se najbolje slazu (crvena i zelena, plava i narandzasta, ljubicasta i zuta). Ukoliko zelite mirnu, harmonicnu, relaksirajucu kucnu atmosferu, birajte prvi princip. Princip kontrasta koristi se u dinamicnim i kreativnim prostorima, koji zivo komuniciraju sa korisnicima, privlace paznju gostiju i bude mastu.

Mozete koristiti samo jednu boju prilikom krecenja vaseg stana uz kombinaciju sa blagim nijansama boje koju ste izabrali. Isto tako mozete se u slaganju boja voditi izborom boja iste game, a mozete se odluciti i za upotrebu vise razlicitih boja, mada je ovo poslodnje i najrizicnije. Isto tako prostor u stanu se moze istovremeno i povezati i razdvojiti upotrebom transparentnih materjala (staklo i plastika).

Obratite paznju i na sledece prilikom izbora boja za vas stan:

Boja moze da promeni karakter ako se nanosi u visokom sjaju; isto vazi i za mat.
Metalik efekat u stanu se iskljucivo primenjuje za efekte.
Sedefi i sljokice dobro se kombinuju sa staklom i modernim lusterima.
Namestaj visokog sjaja koristi se u fragmentima, nikako kao celokupan izbor.
Ne zaboravite biljke u enterijeru – njihova boja dopunjava svaku kombinaciju boja.
odgovoreno 5 godina pre od anonimno
0 glasova
Prilikom slaganja boja, tj. biranja boja u koje cete okreciti svoj stan obratite paznju i na uticaj svetlosti na razlicite boje. Zidovi koji su osvetljeni se po pravilu boje svetlim tonovima, dok se zidovi koji su u senci boje tamnim tonovima. To je iz prostog razloga sto tamne boje upijaju svetlo, dok je svetle reflektuju.
Isto tako jacina i priroda svetla imaju veliki uticaj na boje. Vestacko svetlo, ako je prejako, ponistava osnovni karakter boja, dok difuzno svetlo toplog osvetljenja, naglasava osnovnu boju. Postoji vise vrsta svetiljki - one koje daju led hladnu svetlost, one koje daju toplo, zuto svetlo i one koje daju neutralnu svetlost.
Tako da obratite paznju prilikom izbora pozicija u stanu na kojima ce vam se nalaziti osvetljenje, kao i na sam izbor sijalica tj. vrste svetla koju proizvode.
odgovoreno 5 godina pre od anonimno

Slična pitanja